Jeśli wybieracie się po raz pierwszy do Andaluzji, na pewno interesuje Was temat gastronomii. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że kuchnia Andaluzji niczym się nie różni od tej w pozostałej części Hiszpanii. Nie brakuje jednak lokalnych smaczków i dań typowych dla regionu. Czasami także zdarza się, że to samo danie czy ryba ma tutaj po prostu inną nazwę.
Oczywiście ogromnym atutem rodzinnego podróżowania zarówno po Andaluzji czy w ogóle Hiszpanii jest fakt, że bardzo dużo pozycji z karty przypada do gustu dzieciom. Jestem pewna, że nawet najbardziej wybredne niejadki znajdą coś dla siebie. Na co należy się nastawić? Na duże ilości ryb, owoców morza i mięsa. Weganie mogą się czuć tu nieco zagubieni 😉
Jedziemy więc z przeglądem kuchni Andaluzji.
Kuchnia Andaluzji – tapas i dania do wspólnego jedzenia
Spora część karty tapas w Andaluzji pokrywa się z tymi w pozostałych częściach kraju. Znajdziecie więc patatas bravas, pulpo (ośmiornicę), sepia (mątwę), szynkę czy croquetas.
Z dań typowo andaluzyjskich trzeba koniecznie spróbować:
- tortilla de camarones – czyli jajeczne placki z małymi krewetkami
- ortiguillas de mar fritas – ukwiały smażone w tempurze
- berenjenas fritas – danie typowe w Kordobie, krążki bakłażana w tempurze podawane z miodem lub w ostatnich czasach z salmorejo
- alcachofas – karczochy w tempurze
- parillada de verdura – warzywa z grilla
- pescadito frito
- i cazón adobado, o czym zaraz.
Tapas w Granadzie
Granada – zarówno w mieście, jak i w całej prowincji, czyli na przykład miejscowościach w Sierra Nevada czy w nadmorskich Motril, Salobreña to miejsce wyjątkowe, jeśli chodzi o tapas. Mianowicie zazwyczaj w barach do każdego zamówionego napoju otrzymujemy sporą porcję tapas. Porcje są tak duże, że praktycznie zamawiając 2-3 napoje kolację mamy z głowy. Oczywiście, jeśli tylko przypadną nam do gustu te serwowane gratis tapas.
Gastronomia Andaluzji – gazpacho i salmorejo
Pomidorowego chłodnika gazpacho nie trzeba przedstawiać, w andaluzyjskim upale sprawdza się znakomicie. Co warto wiedzieć? Że oprócz pomidorów w składzie ma także ogórki, paprykę oraz jest doprawiane octem winnym. Z kolei salmorejo to także pomidorowy chłodnik, ale robiony tylko z pomidorów z dodatkiem czosnku, oliwy i miąższu chleba. Dlatego też salmorejo ma konsystencję bardziej zawiesistą niż gazpacho, jest to tak naprawdę zupa-krem na zimno.
Owoce morza i ryby
Nasze andaluzyjskie wakacje to ryby i owoce morza w każdej postaci. Mięsa praktycznie nie próbujemy, no chyba że jest to una porción de jamón. Co więc zamawiamy?
- gamba blanca de Huelva – uważane za najlepsze to krewetki z atlantyckiego wybrzeża Huelvy, gotowane we wrzątku i podawane z cytryną
- fritura – to kawałki ryb lub małe rybki serwowane w całości w delikatnej panierce smażone na oliwie
- pescadito frito – małe rybki najczęściej boquerones, czyli sardele
- parillada de pescado – to jest nasz hit! Ogromne porcje przeróżnych ryb i owoców morza lekko podsmażane a la plancha lub z rusztu. Delikatne mięso, bez tłuszczu, idealne na lekką kolację
- chocos to mątwa pokrojona w podłużne paski, także smażona w panierce
- puntillitas czyli małe kalmary
- cazón adobado – marynowany rekin to dla mnie smak Andaluzji. Tego dania nie znajdziecie w innych częściach Hiszpanii, chyba że w dobrej knajpie z rybami i owocami morza tzw. marisqueria
- coquinas to z kolei bardzo popularne w Andaluzji małe małże podawane na parze – al vapor lub z czosnkiem – al ajillo
Kadyks i czerwony tuńczyk
Kuchnia wybrzeża prowincji Kadyksu znana jest przede wszystkim z tuńczyka podawanego na tysiąc sposobów. Prym wiedzie miejscowość Barbate i tam restauracja El Campero (rezerwacje z dużym wyprzedzeniem). Chociaż my jedliśmy pysznego tuńczyka w Fuente del Gallo (obrzeża Conil) w restauracji El Marinero, która w żadnych zestawieniach się nie pojawia, a serwuje tuńczyka najlepszej jakości na kilka sposobów. Tak to już jest z tymi zestawieniami 😊
Mięsa
Hiszpania to raj dla mięsożerców. To po pierwsze. W karcie zawsze znajdzie się wołowina i chuletón, czyli antrykot. Ja jednak polecam spróbować dań, które trudno znaleźć poza Hiszpanią np. rabo de toro estofado, czyli duszony ogon byka. A w Andaluzji oczywiście iberyjską wieprzowinę, zwłaszcza te jej części, których w Polsce się nie wyróżnia:
- secreto ibérico – to okolice tego, co w Polsce nazywa się mostkiem
- presa ibérica – to niewielka część karkówki
- pluma ibérica– także część karkówki, tuż przy łopatce
- manitas de cerdo – dla koneserów, wieprzowe nóżki 😉
Kuchnia Andaluzji – co zamówić na deser?
Karty deserów faktycznie nie wyróżniają się najczęściej niczym szczególnym w porównaniu z resztą kraju z wyjątkiem kilku typowych dla każdej z miejscowości. Najpopularniejsze pozycje to oczywiście tarta de queso, czyli sernik, ale zupełnie inny niż ten w Polsce, więc warto spróbować.
- flan – czyli rodzaj puddingu, o różnych smakach: flan de huevo, czyli tylko z jajek, czekoladowy flan de chocolate, flan de café
- tocino de cielo – deser z karmelizowanych żółtek
- pionono – typowy deser w Granadzie – zrolowany biszkopt wypełniony kremem z pokrywą z kremu palonego
- pastel de Córdoba – ciasto francuskie wypełnione cabello de angel, czyli konfiturą z dyni
Gdzie jeść w Andaluzji
W Andaluzji bardzo pielęgnuje się różnego rodzaju tradycje i zwyczaje – procesje (nie tylko w czasie Semana Santa), Feria de Abril, pielgrzymka do El Rocío – to te najważniejsze wydarzenia. Nie muszę wspominać, że równie ważne jest celebrowanie rodzinnych posiłków w tradycyjnych barach i restauracjach działających od dziesięcioleci. Tu nie znajdziecie instagramowej estetyki, za to jedzenie najwyższej jakości. Każde miasto ma swoje „instytucje”.
Sevilla – najlepsze bary
W Sewilli ludzie spędzają w barach pół życia. Koniecznie trzeba odwiedzić kilka z tych tradycyjnych. Adresy znajdziecie w tym poście
Restauracje w Granadzie
Granada to mix nowych miejsc i tych de toda la vida. I tak na tapas chodzi się do baru Los Diamantes, do Bodegas Castañeda i do Bodega La Mancha. Jeśli znudzą się nam tapas, możemy wybrać jedną z restauracji z widokiem na Alhambrę, np. El Agua.
Kuchnia Andaluzji – restauracje w Kordobie
Kordoba jest wypełniona lokalami po brzegi Oczywiście nie brakuje i miejsc tradycyjnych (niektóre z ponad 100-letnią!!! historią) i bardziej nowoczesnych. Kilka z tych najbardziej znanych to m.in. Casa el Pisto, Casa Pepe de la Judería (Romero, 1), Taberna La Viuda (San Basilio, 52) La Montillana (San Álvaro, 5) czy Taberna Salinas (Tundidores, 3) Smacznie zjecie także w restauracji Taberna La Albahaca (Velazquez Bosco, 1)
My wybraliśmy się także z polecenia nad rzekę. Ta część nazywa się la Ribera i jest tu bardzo dużo lokali. Polecam trochę nowocześniejsze wydanie kuchni andaluzyjskiej w restauracji Regadera.
Gdzie jeść w Kadyksie
W centrum miasta jest wiele placów z barami i restauracjami i świetną atmosferą. Jednak największą renomą cieszy się dzielnica La Viña. Najdłuższe kolejki ustawiają się do Casa Manteca – tu serwują wyjątkowe wędliny.
Sanlúcar de Barrameda
To urocze miasteczko jest nie tylko bramą do Parku Narodowego Doñana, centrum produkcji tradycyjnego białego wina andaluzyjskiego – la Manzanilla, ale także mekką smakoszy. Przy nabrzeżu Bajo la Guía, przy samej plaży nad rzeką, znajduje się kilka restauracji, takich z tradycjami od kilku pokoleń. Trzeba wcześniej robić rezerwację Restaurante Poma czy Casa Bigote to miejsca znane w całej Hiszpanii.