Dziś mam dla Was zwięzły i konkretny przewodnik po barcelońskich restauracjach na specjalną okazję. Albo i bez okazji, jeśli tylko udało Wam się zorganizować wypad bez dzieci 😉 Jeśli planujecie spędzić w Barcelonie romantyczny weekend i szukacie inspiracji kulinarnych, to jest to lektura obowiązkowa. Jeśli pragniecie zaskoczyć waszego partnera/partnerkę, to także skorzystajcie z tych propozycji.
My mamy to szczęście, że możemy zostawić dzieciaki z rodziną, więc w czasie naszych weekendów w Barcelonie korzystamy z tych dobrodziejstw raz na jakiś czas. Z tym większą radością, że po covidowej przerwie, niecodzienne zestawienia smaków wydają się jeszcze bardziej niesamowite. Zapraszam więc na przegląd barcelońskich restauracji na wyjście we dwoje.
Barcelona – restauracje z *Michelin
W Barcelonie jest w tym roku 19 restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin. Ceny mniej więcej wyglądają podobnie. Menu degustacyjne w restauracji z 3 gwiazdkami kosztuje od 230€ w górę, w tej z 2 gwiazdkami to 180-200€. Z kolei w restauracjach z 1 gwiazdką można już zjeść zestawy od 50 €. Którą restaurację wybrać? Polecam te, które już odwiedziliśmy oraz kilka z mojej listy na najbliższe weekendy w Barcelonie.
Dos Palillos *
Kilka kroków od La Rambla, w hotelu Casa Camper mieści się niezwykłe miejsce, w którym można spróbować niesamowitej fuzji smaków azjatyckich. Restaurację prowadzą kucharze, którzy praktykowali w El Bullí. Nie jest to prawdopodobnie miejsce na romantyczną randkę, ponieważ siedzi się przy barze wokół kuchni. Na pewno sprawdzi się, jeśli lubicie gastronomiczne eksperymenty. Do restauracji wchodzi się przez Bar Sake, w którym także można zjeść tapas i małe porcje (ceny 6-10€). Tylko 8 miejsc i nie ma możliwości rezerwacji (w barze Sake, w restauracji oczywiście trzeba zrobić rezerwację z wyprzedzeniem)
Dos Pebrots
Ci sami właściciele proponują lokalną wersję kuchni kreatywnej. Tu biorą na warsztat tradycyjne dania, które serwowane są w nowej odsłonie. Ceny dań z karty 10-20€. Do wyboru także 3 wersje menu degustacyjnego.
Koy Shunka *
Hideki Matsuhisa mieszka w Barcelonie od kilkunastu lat. Jego pierwszy lokal to bar sushi – prawdziwa instytucja, jeśli chodzi o sushi w Barcelonie – Shunka. Chociaż w karcie znajdziecie także tempurę, mięsa i udon. Ceny 7-20€ za porcję. Od kilku lat działa także wersja “low cost” sushi baru – Majide (5,50€-15€). Natomiast w Koy Shunka mamy do wyboru 2 menu degustacyjne. Tu prostotę wynosi się na szczyty doskonałości. Poszczególne porcje to oda do kalmara, do krewetki czy do tuńczka. A także do tradycyjnych sosów i przypraw japońskich. Przeróżne tekstury i zaskakujące połączenia smaków. Warto!
Atempo*
Jordi Cruz nie tylko ma na swoim koncie 6 gwiazdek Michelin (3 w ABaC, 2 w restauracji Angle w hotelu Cram oraz 1 w Atempo właśnie), ale jest także gwiazdą telewizyjną. Od wielu lat zasiada w jury hiszpańskiej wersji MasterChef i jest uwielbiany przez publikę (i uczestników). W Atempo proponuje wariacje na temat kuchni śródziemnomorskiej.
Ciekawą, tańszą opcją jest niedawno otworzony w El Born bar tapas Ten’s, gdzie możemy spróbować nowoczesnej wersji typowych tapas. Ceny porcji 3,20-16,20€. Można także zamówić menu degustacyjne. Ten’s Tapas Bar znajduje się w hotelu Park.
Cocina Hermanos Torres**
Bliźniacy Torres pierwszą gwiazdkę zdobyli w restauracji Dos Cielos, następnie dostali drugą, po czym … restauracja została zamknięta. W roku 2018 otworzyli przepięknie zaprojektowany lokal z otwartą kuchnią – blaty robocze stanowią część sali jadalnej! I w ciągu 4 miesięcy odzyskali dwie gwiazdki. To oczywiście przekłada się na cenę, to miejsce na faktycznie bardzo specjalną okazję. Czego można się spodziewać? Najwyższej jakości produktów z różnych zakątków Hiszpanii, autentycznych smaków i fantastycznej obsługi.
Oria*
Jednym z najbardziej uznanych hiszpańskich szefów kuchni jest pochodzący z Kraju Basków Martín Berasategui. W Barcelonie prowadzi dwie restauracje w Hotelu Monument – Lasarte*** oraz Oria*. W tej drugiej można zjeść w tygodniu lunch w cenie 50€.
Lluerna*
W miejscowości Santa Coloma leżącej tuż przy Barcelonie (dojeżdża się metrem Linia 9N), na niepozornej ulicy, mieści się restauracja, w której zjecie unowocześnioną wersję dań kuchni katalońskiej, zostaniecie obsłużeni z atencją, a rachunek będzie w miarę przystępny.
Lluerna
Av. Pallaresa, 104
Santa Coloma de Gramenet
Menu degustacyjne:
49€ – 73€ – 95€
Wine pairing:
38€ – 52€
Sprawdzone restauracje w Barcelonie
Nie samymi gwiazdkami człowiek żyje. Świetnych miejsc na romantyczną kolację nie brakuje. Te propozycje to zaledwie kropla w morzu barcelońskich lokali.
Petit Comité
Jeśli nowoczesne mini-dania to nie jest to, co Was zachwyca, oto propozycja restauracji bardziej tradycyjnej, ale na najwyższym poziomie. Karta jest dosyć obszerna, jak na tego typu miejsca i wybór trudny, ponieważ zarówno w karcie ryb, jak i w karcie mięs kryje się sporo ciekawych pozycji. To w większości dania oparte na kuchni katalońskiej.
Xavier Pellicer
Szef kuchni Xavier Pellicer jest orędownikiem zdrowej, roślinnej kuchni i udowadnia, że tego typu kuchnia może być także smaczna, nowoczesna i innowacyjna. W karcie zestawy obiadowe w cenie 50€, gdzie wybieramy po jednej pozycji z przystawek, dań głównych i deserów lub zestawy degustacyjne, gdzie mamy do wyboru Menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne.
Suculent
To kolejna restauracja, gdzie spróbujemy wariacji na temat tradycyjnej kuchni katalońskiej. Do wyboru 2 menu degustacyjne, ale także dania z karty (8-20€)
Uma
Uma to restauracja dla lubiących niespodzianki. Do Uma trzeba przyjść punktualnie, ponieważ wszyscy goście rozpoczynają degustację menu złożonego z 14 części o tej samej porze (13:30 i 20:30). Posiłek trwa około 2 godz. 30 min. A dania pozostają sekretem szefa kuchni…
Barcelona od kuchni
Więcej informacji na tematy gastronomiczne znajdziecie w tych wpisach: