Jak zrobić paellę w domu? Nie jest to takie trudne, owszem, trochę czasochłonne. Podrzucam Wam autorski przepis Abla, który bazuje na przepisach swojej mamy, naszych przyjaciół z Walencji oraz własnej kreatywności 😉 Bo z paellą jest tak, że w każdym domu przygotowuje się trochę inaczej. I chociaż paella pochodzi z Walencji, to jest to danie panhiszpańskie i co region to obyczaj i dodaje się inne składniki.
Na przykład Abel nie dodaje cebuli. Według Rocío i jej mamy czosnek jest zabroniony! W Walencji nie może zabraknąć fasolki półksiężycowatej – garrofó. Często serwuje się paellę mar y montaña, czyli z owocami morza i kurczakiem. Jednak my wolimy albo z samym mięsem albo tylko z owocami morza. Dziś więc krok po kroku paella de pollo y conejo.
Paella krok po kroku – składniki:
- 1 przedudzie i udko kurczaka w kawałkach
- 2 przedudzia i udka królika w kawałkach
- 2 różnokolorowe papryki
- fasola zielona płaska
- czosnek według uznania
- 1 pomidor starty na tarce
- pimentón dulce – słodka wędzona papryka
- bulion drobiowy – może być domowy, albo kupiony gotowy. My używamy gotowego bulionu Caldo de Paella, który przywozimy z Hiszpanii
- ryż Bomba – to odmiana ryżu uprawianego w Hiszpanii i tradycyjnie wykorzystywanego do paelli. Można użyć ryżu krótkoziarnistego.
- szafran
- rozmaryn
Naczynia
1 głęboka patelnia i 1 płytka paella o dużej średnicy
Paella – jak mierzyć ryż?
Tradycyjna miara to garść ryżu na jedną porcję. My zawsze wrzucamy więcej, żeby zostawić trochę paelli na poniedziałek do biura 😉 400 gr ryżu powinno wystarczyć na paellę dla 4 osób i jedną-dwie porcje na później
Jak zrobić paellę z kurczaka i królika
- Podsmażamy na oliwie kawałki kurczaka i królika.
- W tej samej oliwie podsmażamy warzywa. Dodajemy kilka dużych ząbków czosnku według uznania. Abel wyjmuje je po przygotowaniu wywaru.
3. Dodajemy pimentón, starty pomidor i podsmażone wcześniej kawałki kurczaka i królika.
4. Dodajemy wodę (1/2 litra) i bulion (1 L) i szczyptę szafranu – ta miara jest odpowiednia dla 400 gramów ryżu. Zostawiamy wszystko na wolnym ogniu około 40 minut, żeby smaki się przeszły.
5. Przenosimy wywar z warzywami i mięsem na płytką patelnię o dużej średnicy. Paella to właśnie nazwa patelni. Koniecznie stawiamy ją na jak największym palniku, ponieważ paella powinna być podgrzewana równomiernie.
6. Dodajemy ryż – rozprowadzamy równomiernie po całej patelni. Warstwa ryżu nie powinna być zbyt gruba. Ryż powinien dochodzić na wolnym ogniu około 16-18 minut. Pod ręką musimy mieć przygotowaną wrzącą wodę na wypadek, gdyby ryż „wypił” za dużo naszego wywaru. Trzeba bardzo uważać, bo przy tak cienkiej warstwie łatwo może się przypalić. W tym momencie możemy dodać trochę rozmarynu.
I voilà, oto przepyszne danie uwielbiane przez małych i dużych. Muszę Wam przyznać, że ta ze zdjęć była tak smaczna, że w wielu restauracjach takiej nie podają 😉
Smacznego!
#stayhome
Najlepsza paella w Barcelonie? Przypominam te wpisy:
1 comment
Dziękuję, właśnie nie miałam pomysły co ugotować 😉