Dziś o jednej z kulinarnych tradycji Katalonii, czyli wiosennym jedzeniu calçots.
Kataloński kalendarz kulinarny w skrócie można opisać tak:
- na święta Bożego Narodzenia je się zupę z galets i pilota, czyli dużymi makaronowymi muszlami i mięsnymi kulkami oraz canelones
- na wiosnę, w lutym i marcu obowiązkowa jest wyprawa na calçots
- na Świętego Jana, którego w Katalonii obchodzi się hucznie, serwuje się małże i ciasto coca w kilku odmianach
- jesienią grzyby w różnej postaci, gdyż mieszkańcy Katalonii uwielbiają je zbierać, w sezonie w lokalnej telewizji emitowany jest nawet program poświęcony grzybobraniom
- na wszystkich świętych, 31 października po kolacji serwuje się pieczone kasztany, które popija się słodkim winem moscatel
Wiosenne jedzenie cebulek
Wracając do calçots, jest to odmiana cebulki, którą się opieka na ruszcie, następnie obiera ze zwęglonych warstw i macza w przepysznym sosie pomidorowo-migdałowym romesco. Calçots serwowane są w tradycyjnych restauracjach nazywanych Can, które w sezonie serwują „,menu calçotada”. W restauracji dostajemy śliniaki i rękawiczki, żeby cała operacja przebiegała bez zbędnych poplamień. Oprócz calçots, serwuje się także karczochy, rydze, esqueixada, czyli sałatkę z marynowanej papryki, pomidorów i cebuli z dorszem. Na drugie danie tradycyjnie je się mięso z rusztu, w tym katalońską białą kiełbasę – butifarra.
Znawcy tematu debatują nad jakością cebulki calçot, jednak tak naprawdę wszystko zależy od sosu romesco. Wariacji na temat romesco jest chyba tyle, ilu kucharzy, każdy ma jakiś swój sekrecik. Tradycyjnie robi się go z pomidorów, czosnku, chleba, mieszanki migdałów i orzechów laskowych i czerwonej papryki. Ja osobiście sos romesco uwielbiam i calçots także. Pamiętam, że na pierwszej calçotada zjadłam jedną cebulkę, po czym z roku na rok jem ich coraz więcej ;).
Wypad na calçots służy spotkaniom zazwyczaj w większym gronie, często za miastem. Najlepsze calçots serwuje się w miejscowości Valls w prowincji Tarragony. Tam też odbywa się festiwal calçots i różnego rodzaju pokazy.
Sprawdzone restauracje na calçots w Barcelonie
Szczerze mówiąc nie jestem w stanie polecić żadnej restauracji blisko centrum, gdyż na calçots zazwyczaj wybieramy się na wzgórze Collserola lub w ogóle za miasto. Ponieważ jest to tak popularny wypad, należy robić rezerwację z około tygodniowym wyprzedzeniem.
Can Sarda – restauracja w Collserola, dojazd tylko samochodem, na terenie mały plac zabaw dla dzieci
Can Valldaura – restauracja w Collserola, dojazd tylko samochodem
Nie można dodać komentarza