kuchnia baskijska - pintxos

Kuchnia baskijska jest marką samą w sobie. Może o tym świadczyć ilość restauracji z gwiazdkami Michelin – w roku 2018 są to 22 restauracje, w tym 4 mają trzy gwiazdki. Jednak wcale nie trzeba tam robić rezerwacji, żeby dobrze zjeść. Istnieje mnóstwo dobrych restauracji w trzech głównych miastach regionu – San Sebastián, Bilbao i Vitoria, ale także w miasteczkach lub gdzieś w polu, na wzgórzu. Przy poszukiwaniu takich lokali warto skorzystać z pomocy osób miejscowych. My tak znaleźliśmy super miejsce Asador San Martin niedaleko miejscowości Orio. W Zarautz jedliśmy w restauracji jednego z najbardziej znanych kucharzy Hiszpanii, którego uwielbiają starsze panie za charyzmę, z jaką prowadzi popularny program telewizyjny – Karlosa Arguiñano. Z kolei podczas ostatniego pobytu w Kraju Basków za rekomendacją naszego kolegi trafiliśmy do restauracji Salegi w miejscowości Deva.

Jednak kuchnia baskijska to przede wszystkim pintxos. Moja miłość do nich jest tak wielka, że często w czasie pobytu w Kraju Basków jemy je na obiad i na kolację i wcale nam się nie nudzą. Poza tym są idealne przy podróżowaniu z dziećmi. Pozwalają zaoszczędzić i skrócić czas poświęcany zazwyczaj na posiłek w restauracji. Nie ma problemu, żeby znaleźć pintxos odpowiednie dla maluchów. A jeśli mamy ochotę odpocząć sobie przy kieliszku wina, wystarczy poszukać jakiegoś baru tuż przy placu zabaw, i mamy zadowolonych i małych i dużych.

Pintxos – skarb kuchni baskijskiej

kuchnia baskijska - pintxos

Comer de pintxos to ulubiony plan na wyjście wielu rodzin. Między innymi dlatego, że jest niezobowiązująco i bezstresowo. Jeśli wybierzemy bar (zawsze kierując się zasadą, że należy iść tam, gdzie jest dużo lokalnej klienteli) przy jakimś placu czy uliczce bez ruchu samochodowego, możemy nie martwić się o to, że dzieciom zacznie nudzić się przy stole. Zakładam się, że wokół baru będzie biegać cała gromada innych dzieci.

kuchnia baskijska - pintxos

Instrukcja obsługi w barze pintxos: bierzemy talerz, zamawiamy coś do picia po czym serwujemy sobie kanapeczki, które leżą na ladzie. Kanapki są nakłute na wykałaczki, czyli pintxos właśnie. Po konsumpcji oddajemy talerz z wykałaczkami, które obsługa zlicza i wydaje nam rachunek. Oczywiście istnieją warianty w zależności od baru, jego położenia i wielkości. Może być tak, że będziemy musieli zapłacić za to, co mamy na talerzu przed konsumpcją.

Gdzie jeść w Kraju Basków – asadoresAsador z widokiem

Oczywiście Kraj Basków to nie tylko bary z pintxos. Asadores to typowe restauracje baskijskie, często mają ogromne sale, w których spotykają się całe rodziny, jest gwarno i dzieci nikomu nie przeszkadzają. Można tu zjeść przepyszne mięso z rusztu, ale także ryby, których nie brakuje w kuchni baskijskiej. Oczywiście można znaleźć asadores bardziej lub mniej eleganckie, dla każdego coś miłego. Odmianą asadores są sidrerías, gdzie z ogromnych beczek goście sami sobie serwują sidrę. Tu najczęściej jest jeszcze bardziej „przaśnie”, siedzi się na drewnianych ławach i ostatnią rzeczą, którą się człowiek przejmuje to to, czy moje dziecko nie zachowuje się za głośno. W sidrerías oferowane jest zazwyczaj zamknięte „menu”, w skład którego wchodzą dwa dania, sidra właśnie i deser.

Kuchnia baskijska – co trzeba spróbować?

 

 A oto kilka obowiązkowych punktów w baskijskim menu:

  • Bonito – biały tuńczyk podawany na różne sposoby, to prawdziwy przysmak tego regionu i nie można wyjechać bez spróbowania bonito
  • Merluza à la vasca – morszczuk po baskijsku w zielonym sosie
  • Bacalao czyli dorsz na różne sposoby, w sosie pil-pil czy po baskijsku w sosie z czerwonej cebuli i papryki
  • Lubina a la donostiarra – okoń morski w sosie czosnkowym
  • Tortilla de bacalao – odmiana tradycyjnej tortilla de patatas, do której dodaje się dorsza
  • Chipirones en su tinta – czyli małe kalmary w swoim (atramentowym) sosie
  • Wołowina i jagnięcina z rusztu – do spróbowania w tradycyjnych asadores
  • Txangurro – mięso z odmiany kraba
  • Marmitako – duszone warzywa i ziemniaki z tuńczykiem bonito
  • Piperrada – duszone warzywa: cebula, zielona papryka, pomidory i czosnek podawane jako dodatek do mięs i ryb
  • Lokalne sery – Idiazabal, Ossau-Iraty, Roncal

Kraj Basków to nie tylko przepiękne krajobrazy, ale także jeden z najsmaczniejszych regionów Hiszpanii.

Tutaj znajdziecie listę restauracji z gwiazdką Michelin (rok 2018)

Pod tym linkiem znajdziecie przewodnik po Kraju Basków, a pod tym informacje o najpiękniejszych miejscach na baskijskim wybrzeżu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: