Dziś przynoszę Wam przepis na soczewicę – danie idealne na zimę, i co najważniejsze lubiane przez dzieci. W hiszpańskiej kuchni domowej znajdziecie sporo sycących, jednogarnkowych dań, które Hiszpanie nazywają „de cuchara”, czyli takie jedzone łyżką. Jednym z najbardziej popularnych platos de cuchara jest soczewica – lentejas. A zimą jest to już danie obowiązkowe w każdym domu. Popularne są także dania z ciecierzycą i różnymi rodzajami fasoli, ale chyba jednak lentejas wiodą prym. Jeśli w czasie podróży po Hiszpanii będziecie chcieli spróbować dania z soczewicy, szukajcie restauracji z domową kuchnią. Często jest to jedna z propozycji do wyboru w ramach tzw. menu del día, czyli zestawów obiadowych.
Soczewica po hiszpańsku to po pierwsze danie, które robi się samo. Po drugie zazwyczaj bardzo smakuje dzieciom. A po trzecie praktycznie wszystkie składniki mamy pod ręką. Spokojnie więc możemy przygotować pyszne lentejas w domu.
Kilka słow na temat soczewicy
Na duży garnek lentejas zużywamy około 400-500 gr soczewicy brązowej. My kupujemy ją w Hiszpanii, w sklepach z produktami lokalnymi w naszym miasteczku, ponieważ wtedy mamy gwarancję, że jest z okolic. Bo musicie wiedzieć, że Kastylia-La Mancha jest największym producentem soczewicy w Hiszpanii. A Hiszpania drugim po Francji producentem soczewicy w Europie.
Przepis na soczewicę po hiszpańsku
Ponieważ jest to danie, które przygotowuje się w każdej rodzinie, nie istnieje jeden standardowy przepis, a wariacji jest tyle, ilu przyrządzających. Podobnie z gustami i tym, co nam smakuje. Ja lubię lentejas gęste, z dużą ilością tropezones, czyli kawałków warzyw. Nie lubię soczewicy zbyt wodnistej. Mam szczęście, bo Abel przygotowuje soczewicę idealną. Pamiętam, gdy jeszcze mieszkaliśmy w Warszawie, dzwonił do swojej mamy, za każdym razem, gdy zabierał się do jej przyrządzania. Teraz śmiało mogę stwierdzić, że uczeń przerósł mistrza. Ale to dlatego, że my dodajemy dużo więcej warzyw. Soczewicę po hiszpańsku jak najbardziej można przygotować w wersji wegetariańskiej.
Składniki na duży garnek lentejas
- ok. 450 gr soczewicy brązowej
- 2-3 chorizo (opcjonalnie)
- 3 duże marchewki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 nieduże ziemniaki (opcjonalnie)
- 4-5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 3 liście laurowe
- pimentón – słodka wędzona papryka
- sól
Przepis na soczewicę krok po kroku
- Do garnka wkładamy wszystkie składniki pokrojone w mniejsze lub większe kawałki według uznania. Chorizo wkładamy w całości lekko ponacinane
- Polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pimentón także według uznania.
- Zalewamy dużą ilością wody, aby pokryła warzywa.
2. Gotujemy na dużym ogniu około 20 minut, a następnie przez około godzinę pozostawiamy na wolnym ogniu.
3. Sprawdzamy co jakiś czas, czy nie trzeba dolać wody. Przez cały czas soczewica z warzywami powinna być pokryta wodą. Danie jest gotowe, gdy soczewica jest już odpowiednio miękka.
Soczewica po hiszpańsku to danie, które często wybawia nas z problemu pt. Nie mam pomysłu lub/i czasu na przygotowanie obiadu. Wstawiamy wieczorem, doglądamy w czasie serialu, a następnego dnia mamy gotowy obiad! Mam nadzieję, że przepis na soczewicę urozmaici Wam zimowy jadłospis. Smacznego 😊
Proste przepisy kuchni hiszpańskiej
Przypominam pozostałe proste przepisy kuchni hiszpańskiej oraz jeden trudniejszy, ale za to najczęściej czytany 😊
- najłatwiejszy na świecie przepis na małże
- tortilla de la papas jak u (hiszpańskiej) babci
- jak zrobić paellę – krok po kroku