Wpisy podróżnicze czekają od tygodni, bo zupełnie nie mam nastroju do publikacji. Ale wypadałoby coś napisać. Więc wracam do przepisów. Nie żeby pandemia nagle zrobiła ze mnie fankę gotowania… 😉 W drugim już w tym roku lockdownie towarzyszy nam hiszpańska babcia, która rozpieszcza swoje wnuki (no dobrze, syna i synową też trochę) ulubionymi potrawami. Co jakiś czas oczywiście na stole ląduje tortilla de patatas, o którą musimy walczyć z Adą, bo jest w stanie zjeść całą sama! Jak więc wygląda przepis na hiszpańską tortillę?
Wczoraj wieczorem uwieczniłam modus operandi babci Ángeles i przedstawiam Wam przepis krok po kroku. Ale zacznijmy od przyborów kuchennych i składników.
Tortilla de patatas – krok po kroku
Jak przygotować tortillę de patatas
- Tip na początek – pomocny sprzęt
Talerz z uchwytem do przerzucenia tortilli na drugą stronę znacznie ułatwia pracę. Na przykład taki ładny sprzedają w sklepie Art Escudellers z wyrobami rzemieślniczymi w Barcelonie. Oczywiście można użyć normalnego talerza, ale będzie znacznie trudniej utrzymać talerz, przekręcić patelnię i wyłożyć w pół upieczoną tortillę tak, żeby się wszystko nam nie wylało. Ewentualnie można użyć pokrywki od patelni, jeśli jest zupełnie płaska.
Patelnia nie powinna być za duża, żeby łatwo było nam przerzucić tortillę na drugą stronę. - Tortilla de patatas – składniki
Oto składniki, których będziecie potrzebować:
– oliwa z oliwek
– sól
– ziemniaki – 4-5 średniej wielkości
– 5 jajek - Przygotowanie ziemniaków na tortillę
Kroimy 4-5 małych ziemniaków w cieniutkie plasterki i posypujemy solą.
- Smażymy ziemniaki
Ziemniaki smażymy na patelni w dużej ilości oliwy. Gdy są już miękkie, wyjmujemy je i odsączamy oliwę.
- Przygtowanie jajek
Podczas gdy ziemniaki smażą się w oliwie, rozbijamy i intensywnie ubijamy 5 jajek, po czym dodajemy do nich odrobinę soli.
- Łączymy jajka z ziemniakami
Usmażone ziemniaki dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy.
- Smażymy ziemniaki wymieszane z jajkami
Całość wylewamy na patelnię, na której podgrzaliśmy niewielką ilość oliwy. Patelnia musi być bardzo gorąca. Po 3 minutach, gdy widzimy, że boki już się wypiekły, z pomocą dużego talerza (najlepiej takiego z uchwytem) przerzucamy tortillę na drugą stronę i znowu trzymamy około 3 minut.
- Tip – przerzucanie tortilli
Jak się zabrać do przerzucenia? Zakrywamy patelnię talerzem lub pokrywką i obracamy patelnię do góry nogami. Tortilla leży teraz na talerzu stroną wypieczoną do góry. Następnie delikatnie zsuwamy w pół wypieczoną tortillę z powrotem na patelnię, żeby dopiec drugi bok.
Tortilla może być bardziej lub mniej wypieczona. My lubimy mniej, gdy jajko częściowo z niej wypływa. Ale jest to oczywiście kwestia gustu. Jeśli wolicie bardziej wypieczoną, zostawcie ją 2-3 minuty dłużej na patelni, ale uważajcie, żeby nie wyszła za sucha!
Tortilla de patatas – rodzaje tortilli
Istnieją dziesiątki wariacji na temat tortilli, można dodać cebulę, kabaczki, paprykę, chorizo, krewetki … My jednak stawiamy na ten podstawowy przepis, czyli ziemniaki i jajka.
Z czym podawać tortillę
W wersji light, tortilla de patatas idealnie pasuje do miski sałat. Ale najlepiej sprawdza się do tzw. pica-pica, czyli kolacji, gdy wstawiamy na stół różne pyszności i każdy częstuje się tym, na co ma akurat ochotę: oliwki, chleb z pomidorami – pa amb tomàquet, sery z La Mancha, suche wędliny – fuet, longaniza czy lomo, szynkę jamón ibérico, mule i co tam nam jeszcze wpadnie pod rękę.
Gdzie zjeść najlepszą tortillę w Hiszpanii?
Niby tortillę może zrobić każdy, ale w każdym hiszpańskim mieście czy miasteczku jest bar z tą najlepszą. Co więcej, odbywają się ogólnokrajowe konkursy na najlepszą tortillę Hiszpanii! Ostatni taki konkurs wygrał bar Casa Dani z Madrytu (c/ de Ayala, 28 przy hali targowej Mercado de la Paz). Finaliści to bar Aithay z Teneryfy, bar Sagartoki (c/Prado, 18) w Vitorii, A Pulpería de Melide z A Coruña i Tapas 3.0, który znajduje się w Salamance.
Najlepsza tortilla – bary tapas w największych miastach Hiszpanii
Alicante
Café Ifach (c/ Girona, 39) – ten typowy bar “de toda la vida”, czyli działający od zawsze, według mieszkańców serwuje pyszną tortillę.
Bar Manero Tapas & Delicatessen (c/ Médico Manero Mollà, 7) w tym sklepie i barze tapas w jednym zjecie najlepsze tapas w mieście, w tym właśnie tortilla
Barcelona
W Barcelonie znajdują się wyspecjalizowane lokale – truiterias (truita to po katalońsku tortilla), w których serwuje się przeróżne wariacje na temat tortilli – z karczochami, z grzybami, krewetkami… Tak więc mamy w dzielnicy Gràcia Truiteria La Ceba (carrer de la Perla, 10). Z kolei bar Les Truites (carrer d’Arimon, 22) leży w górnej części miasta, dzielnicy Sant Gervasi. I jeszcze jeden lokal blisko skrzyżowania Diagonal z Passeig de Gràcia – Flash Flash (carrer de la Granada del Penedes, 25) – w karcie wszystkie możliwe tortille: z warzywami, mięsem, rybami, etc.
Bilbao
W Bilbao i San Sebastián dobrą tortilla zjecie w wielu barach pintxos. Tu właśni serwuje się pintxo de tortilla, czyli kawałek tortilli podany na kawałku chleba. Ta najlepsza do spróbowania w barze Baster (Posta Kalea, 22) i w barze Baviera (c/ General Concha, 8)
Madryt
W Madrycie wybór miejsc z dobrą tortillą jest ogromny, a te najlepsze to wspomniany bar Casa Dani w dzielnicy Salamanca (c/ Ayala, 28). Poza tym w la Latina bar Juana la Loca (Plaza de Puerta de Moros, 4) w dzielnicy. W działającej od 1892 roku restauracji La Ardosa (c/Colón 13). Kolejne miejsce z pyszną tortillą to lokal z domowym jedzeniem prowadzony już przez drugie pokolenie tej samej rodziny – Sylkar (c/ Espronceda, 17). I jeszcze jedna z najlepszych restauracji z tradycyjną kuchnią – Taberna Pedraza (calle de Recoletos, 4). I na koniec smaczną tortillę znajdziecie w jednym z trzech lokali Pez Tortilla (c/ Pez, 36; c/Espoz y Mina 13: c/de la Cava Baja, 42) To lokalna sieć barów, w których zjecie pyszną tortillę, croquetas, a do tego można spróbować ponad 70 rodzajów piwa rzemieślniczego.
Málaga
W Maladze także nie ma problemów ze znalezieniem dobrego baru tapas. W poszukiwaniu tortilli trzeba się udać do baru El tapeo del Colilla (c/Antonio Chacón, 11), Bodeguita el Gallo (c/San Agustin, 19) lub do baru La Tranca (Carretería, 92).
San Sebastián
Tortilla z typowego baru pinxtos Bar Nestor (c/Pescadería, 11) uważana jest za jedną z najlepszych w całej Hiszpanii. Przygotowuje się ją 2 razy w ciągu dnia i serwuje o 12.00 w południe i o 20.00. Z wyśmienitej tortill jest znany także bar Zabaleta (Zabaleta Kalea, 21).
Sewilla
Akurat barów w Sewilli nie brakuje. Na dobrą tortillę wybierzcie się do klasycznego lokalu, gdzie kelnerzy noszą muszki – José Luis (Plaza de Cuba, 3) oraz do Casa Cuesta (c/Castilla, 1) w dzielnicy Triana.
Toledo
W Toledo na najlepszą tortillę należy się udać na plac Santiago de Caballeros do baru Yogui’s.
Walencja
Niestety, bar z najlepszą tortillą w mieście – Alhambra – zakończył działalność w tym roku. Pozostałe miejsca w Walencji wskazywane przez mieszkańców to Bar Cafetería Plaza (c/ Almudin, 12) oraz Bodega La Peseta (c/ Crist del Grau, 16) w oddalonej od centrum dzielnicy Poblats Marítims.
Inne hiszpańskie przepisy
Na blogu raz co jakiś czas pojawiają się hiszpańskie przepisy do zrobienia w domu. Na przykład tu znajdziecie łatwy przepis na autentyczną paellę, a tu super danie na zimowe mrozy – soczewicę po hiszpańsku.